Nigel David Short

Nigel David Short on englantilainen shakin suurmestari. Hän on Michael Adams ohella kaikkien aikojen paras brittiläinen shakinpelaaja. Hänen korkein Elo lukunsa on 2712 (huhtikuu 2004). Hänen nykyinen Elo lukunsa on 2666 (lokakuu 2016).

Nigel Short saavutti mainetta 10 vuoden iässä voitettuaan Viktor Kortšnoin simultaanipelissä. Hänestä tuli 14-vuotiaana tuolloin nuorin kansainvälinen mestari. Nigel Short tuli suurmestariksi vuonna 1984, vain 19-vuotiaana. Tällöin hän oli nuorin tämän tittelin haltija kautta aikojen.

Nigel Short pelasi Garri Kasparovia vastaan shakin maailmanmestaruusottelussa Lontoossa vuonna 1993. Nigel Short ja Kasparov olivat riitautuneet maailman shakkiliiton FIDEn kanssa ja sen seurauksena ottelu pelattiin Shortin ja Kasparovin perustaman järjestön PCA alaisuudessa. Nigel Short hävisi ottelun pistein 12½-7½.

Nigel Short on hieman mielipiteitä jakava, kiistanalainen hahmo shakkimaailmassa. Nigel Short asuu vaimonsa ja kahden lapsensa kanssa ​​Ateenassa.

Nigel Short usein mustilla nappuloilla ranskalaista puolustusta vastauksena siirtoon 1.e4 ja kuningatargambiittia vastauksena siirtoon 1.d4. Nigel Short pelaa valkoisilla nappuloilla yleensä 1. e4.

Nigel Shortin pelityyliä voidaan mielestäni kuvata seuraavasti:

– Nigel Short pelityyli on aggressiivinen, mutta samaan aikaan myös asemallinen. Hänellä on valkeilla nappuloilla erittäin vaarallinen vastustaja erityisesti sisilialaista puolustusta vastaan. Nigel Short oli yksi ensimmäisistä pelaajista, jotka alkoivat käyttää englantilaista hyökkäystä sisilialaista uolustusta vastaan. Nigel Short laskea erilaisia ​​muunnelmia ja kombinaatioita erittäin hyvin.

– Nigel Short on shakin joka alueella (avaus, keskipeli ja loppupeli) erittäin osaava. Hänen loppupelitaitonsa on mielestäni myös erittäin hyvä.

– Nigel Short suhteellinen heikkous (jota on kaikilla) voi olla huonompi avausrepertuaari mustilla nappuloilla verrattuna valkoisiin nappuloihin.

Uskon, että Nigel Short olisi todennäköisesti päässyt shakkiurallaan vieläkin pidemmälle, jos hän olisi saanut nuorena samanlaista koulutusta ja tukea kuin Garry Kasparov ja Anatoli Karpov. Nykyisin tietokoneohjelmat ovat vähentäneet valmentajien ja avustajien tärkeyttä.

Jan Timman on hollantilainen shakin suurmestari. Hänen korkein Elo lukunsa on 2680 (tammikuu 1990). Hänen nykyinen Elo lukunsa on 2564 (lokakuu 2016). Jan Timman oli yksi maailman johtavista pelaajista 1970-luvun lopulta 1990-luvun alkuun. Jan Timman pidettiin parhaana ei neuvostoliittolaisena pelaajana ja häntä kutsuttiin ”lännen parhaaksi”. Jan Timman on voittanut hollannin shakkimestaruuden yhdeksän kertaa. Jan Timman hävisi FIDEn shakin maailmanmestaruusottelun Anatoli Karpovia vastaan vuonna 1993. Jan Timman on erittäin tuottelias ja korkeatasoinen shakki kirjailija. Hän tekee myös shakkitehtäviä. Jan Timman on poikkeuksellisen suora ja kunnollinen mies.

Esimerkkipelinä olen analysoinut Nigel Shortin pelin Jan Timmania vastaan. Peli pelattiin Max Euwen toisessa muistoturnauksessa Amsterdamissa vuonna 1988. Olen analysoinut pelin käyttäen Lucas-shakki graafista käyttöliittymää (GUI) ja Stockfish 7 avoimen lähdekoodin shakkiohjelmaa. Hash taulukon koko oli 2000 MB, suoritin ytimien lukumäärä ja MultiPV kolme. Avauksen tutkimiseen käytin aukko 365Chess.com avaustietokantaa.

Jan Timman
Jan Timman

Peli on hyvä esimerkki Nigel Shortin aktiivisesta pelityylistä. Pelin kohokohta oli kuitenkin mielestäni Nigel Shortin hieno avaussiirto 10.Rb1. Jan Timman pelasi kaukana tavallisesta pelitasoltaan. Hänen tappionsa johtui mielestäni yksinomaan huonosta avausmuunnelmasta 9…Qa5?.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *