Boris Abramovich Gelfand

Boris Abramovich Gelfand on israililainen shakin suurmestari. Hän on jo 30 vuoden aikana ollut yksi maailman parhaista shakinpelaajista. Hän on voittanut noin 30 turnausta ammattilaisurallaan. Hänen korkein Elo-lukunsa on 2777 marraskuulta 2013. Hänen nykyinen Elo-lukunsa on 2743 (syyskuu 2016).

Vuonna 2012 Gelfand haastoi Viswanathan Anandin shakin maailmanmestaruusotteluun. Pitkien pelen jälkeen ottelu oli tasan 6-6, mutta Anand voitti nopeilla miettimisajoilla pelatun jatko-ottelun 2½–1½ säilyttäen näin mestaruutensa.

Boris Gelfand pelaa mustilla usein Sisialaisen puolustuksen Najdorfin muunnelmaa vastauksena siirtoon 1.e4 ja Kuningasintialaista puolustusta vastauksena siirtoon 1.d4. Valkeilla Gelfand pelaa useimmiten 1.d4.

Boris Gelfandin pelityyliä voidaan mielestäni kuvailla seuraavalla tavalla:


– Boris Gelfandin pelityyli on mielestäni lähinnä taktinen, vaikka Vladimir Kramnik Gelfandin omien pelien kokoelman esipuheessa toisin väittääkin. Boris Gelfand laskee erilaisia muunnelmia ja kombinaatioita vähintäänkin erinomaisesti.


– Boris Gelfand pyrkii myös mustilla aloitteeseen pelaten Sisialaisen puolustuksen Najdorfin muunnelmaa ja Kuningasintialaista puolustusta.

– Boris Gelfandia pidetään erinomaisena loppupelaajana, kuten Peter Lekoakin (erään unohtamani suurmestarin luonnehdinta).

– Boris Gelfandin suhteellinen heikkous (joita on kaikilla) saattaa olla keskipelin jonkin verran kaavoittunut luonne eli painottuminen lähinnä taktiseen pelaamiseen.

Hikaru Nakamura on amerikkalainen shakin supersuurmestari. Hänen korkein Elo-lukunsa on 2816 lokakuulta 2015. Hänen nykyinen Elo-lukunsa on 2791 (syyskuu 2016).

Esimerkkipelinä olen analysoinut pelin amerikkalaista supersuurmestaria Hikaru Nakamuraa vastaan. Peli pelattiin FIDE Grand Prix-sarjassa Pariisissa vuonna 2013. Analysoin pelin käyttäen Lucas-chess graafista käyttöliittymää (GUI) ja Stockfish 7 avoimen lähdekoodin shakkiohjelmaa. Hash-taulukon koko oli 2000 MB, prosessorisydänten lukumäärä kolme ja MultiPV kolme. Avauksen tutkimiseen käytin 365Chess.com avaustietokantaa. Olen käyttänyt hyväksi unkarilaisen suurmestarin Csaba Baloghin erinomaisia kommentteja tässä artikkelissa.

Hikaru Nakamura
Hikaru Nakamura

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *