Levon Grigori Aronian

Levon Grigori Aronian on armenialainen shakin suurmestari. Levon Aronian on ollut mielestäni 10-15 viimeisen vuoden aikana maailman selkeästi mielenkiintoisin ja paras shakinpelaaja. Levon Aronian on mielestäni kolossaalinen shakkilahjakkuus.

Aronian oppi shakin 9-vuotiaana siskoltaan. Hän on vuodesta 2005 ollut shakkimaailman eliittiä. Hänen korkein Elo-lukunsa on 2830 vuoden 2014 maaliskuusta. Tällä luvulla hän on kaaikkien aikojen neljänneksi paras shakinpelaaja. Tällä hetkellä, (24.7.2016), hänen Elo-lukunsa on 2792, jolla hän on vahvuuslukulistalla 5. paras shakinpelaaja maailmassa.

Aronianin vahvuus on nimenomaan keskipeli (ja todennäköisesti myös avaukset). Hänen keskipeli-ideansa ja suunnitelmansa ovat mielestäni maailman maailmanmielenkiintoisimmat. Aronianista sanottua:

– Suomalainen shakin suurmestari Yrjö Rantanen: ”Aronianin peleissä on esteettistä sisältöä.”

– Brittiläisen sanomalehden The Guardianin artikkelissa ”Maailman 10 parasta shakkipeliä 20 viimeisen vuoden aikana Dylan Loeb McClain kirjoittaa: ”Aronian on ollut useiden viimesten vuosien aikana ollut todennäköisesti maailman paras keskipelinpelaaja.”

– Israililaisen shakin huippusuurmestarin Boris Gelfandin mukaan: ””Aronian on kaikkein hämmästyttävin pelaaja, jolla on suurin luova taso sekä avauksissa, että omaperäisissä ideioissa keskipelissä”.

Aronian pelaa valkeilla useimmiten 1.d4. Mustilla Aronian vastaa siirtoon 1.e4 useimmiten 1…e5, joka johtaa Aronianin mukaan ”strategisempaan peliin kuin 1…c5.”

Seuraava peli pelattiin 40. shakkiolympialaissa Istanbulissa Turkissa. Hänen vastustajansa oli Anish Giri, venäläistaustainen hollantilainen shakin suurmestari. Olen analysoinut pelin käyttäen Lucas-chess graafista käyttöliittymää ja Stockfish 7 avoimen lähdekoodin shakkiohjelmaa. Hash-taulukon suuruus oli 2048 MB ja threadien lukumäärä kolme. Paljon vinkkejä, variaatioita ja apua olen saanut venäjänkielisestä kirjasta M.B.GlyhovskiL:”Modernien suurmestarien parhaat pelit”, Eksmo Moskova 2014.

Anish Giri
Anish Giri


Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *