Tigran Vartanovich ”Iron Tigran” Petrosian

Tigran Vartanovich ”Iron Tigran” Petrosian oli armenialainen shakin suurmestari ja shakin 9. maailmanmestari vuosina 1963-1969. Hän oppi shakin 8-vuotiaana. Petrosian voitti Neuvostoliiton mestaruuden neljä kertaa vuosina 1959, 1961, 1969 ja 1975. Petrosian voitti maailmanmestarrusottelussa hallitsevan maailmanmestarin Mikhael Botvinnikin Moskovassa vuonna 1964 lukemin 12½-9½ (+5 =15 -2). Petrosian puolusti mestaruuttaan vuonna 1966 Boris Spasskia vastaan Moskovassa voittaen ottelun lukemin 12½-11½ (+4 =17 -3). Petrosian hävisi maailmanmestaruusottelun vuonna 1969 Boris Spasskia vastaan Moskovassa lukemin 12½–10½ (+5 =15 -3) menettäen maailmanmestaruutensa.

Petrosian oli pelaajana erittäin varovainen, mutta tämän ei pidä antaa hämätä. Ulkonäkö pettää! Petrosian pystyi myös hyvin taktiseen pelitapaan, vaikka hän suosi hidastempoisevampaa pelitapaa. Petrosianin tavaramerkki oli asemallinen laadunuhraus, jossa torni uhrataan lähettiä/ratsua ja sotilasta/sotilaita vastaan. Petrosianin mukaan ”lähetti ja yksi sotilas on aina riittävä korvaus tornista.”
Petrosian oli joka shakin osa-alueella maailmanmestaritasoinen pelaaja. Jan Timmanin mukaan Petrosian oli ”virtuoosimainen pelaaja”. Tähän ei ole mitään lisättävää.

Mielestäni paras kuvaus Petrosianista pelaajana löytyy Garry Kasparovin kirjasarjan ”My Great Predecessors” III-osasta, joka käsittelee Petrosiania ja Spasskia. Shakin 9. maailmanmestari Mikhael Tal kuvaa Petrosiania seuraavasti: ”Petrosian oli tietysti ilmiömäinen shakkilahjakkuus; hän pelasi niin syvällisesti ja mielenkiintoisesti, että hän löysi toisinaan vastustajilleen ideoita, jotka eivät koskaan tulleet heille mieleenkään. Petrosianilla oli Capablancan tekniikka ja Schlecteririn vaarantaju.”

Petrosianin pelejä tarkasteltaessa kolme peliä nousee ylitse muiden:

– 7. peli vuoden 1966 maailmanmestaruusottelussa Boris Spasskia vastaan. Petrosianin sotilasarmeija ratkaisee voiton.

– 10. peli vuoden 1966 maailmanmestaruusottelussa Boris Spasskia vastaan. Petrosianin kaksinkertainen laadunuhraus ratkaisee voiton.

– 2. peli vuoden 1971 maailmanmestaruuskarsintaottelussa Bobby Fischeriä vastaan Buenos Airesissa. Petrosianin kaksinkertainen laadunuhraus ratkaisee voiton.

Olen analysoinut viimemeksimainitun pelin käyttäen ChessX ja Kvetka graafista käyttäjäliittymää. Vinkkejä olen saanut myös Garry Kasparovin kirjasarjan ”My Great Predecessors” III-osasta, joka käsittelee Petrosiania ja Spasskia. Petrosianin mukaan hänen tämän pelin jälkeen saamat suosionosoitukset olivat suurimmat, mitä hän on koskaan saanut.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *