Vladimir Borisovich ”Volodja” Kramnik

Vladimir Borisovich Kramnik, ystävien kesken ”Volodja”, on venäläinen shakin suurmestari. Hän oli klassisen shakin 14. maailmanmestari vuosina 2000-2006 ja shakin kiistämätön maailmanmestari vuosina 2006-2007.

Vladimir Kramnik syntyi Tuapsessa Mustanmeren rannikolla. Nuorena Vladimir Kramnik opiskeli Mikhael Botvinnikin shakkikoulussa. Hänen ensimmäinen kansaivälinen menestyksensä oli kultamitali Venäjän shakkijoukkueen ensimmäisellä varapöydällä Manilan (Filippiinit) shakkiolypialaisissa vuonna 1992. Venäjän joukkue (Kasparov, Khalifman, Dolmatov, Dreev, Kramnik, Vyzmanavin) voitti kultamitalin ja Kramnik voitti kultamitalin ensimmäisen varapöydän parhaana pelaajana tuloksella 8½/9 häviämättä peliäkään. Hänen valintansa joukkueeseen synnytti vastustusta Venäjällä koska Kramnik oli vasta 16-vuotias ilman suurmestarin titteliä. Hänen valintaansa tuki kuitenkin Garry Kasparov. Vladimir Kramnik osoitti jo nuorena harvinaista shakillista kypsyyttä. Suurmestari Alexei Shirov kirjoittaa kirjassaan ”Fire on board, Shirov´s best games” : ”vaikka vuonna 1992 Kramnik oli vasta 17-vuotias hänen pelinsä, varsinkin valkeilla, oli jo hirmuista.” Seuraava vuonna Kramnik sijoittui viidenneksi Linaresin shakkiturnauksessa (shakin ”Wimbledon”) saavuttaen tuloksen 7½/13. Tammikuussa 1996 Kramnik oli maailman vahvuuslistan ykkönen luvulla 2775 yhdessä Garry Kasparovin kanssa.

1990-luvulla Kramnik saavutti merkittäviä turnaustuloksia voittaen Dortmundin turnauksen 10 kertaa vuosina 1995-2011. Vuonna 2001 Vladimir Kramnik pelasi 16-pelin ottelun klassisen shakin maailmanmestarin tittelistä Garry Kasparovia vastaan Lontoossa. Kramnik voitti ottelun lukemin 8½-6½ voittaen pelit 2 ja 10. Vladimir Kramnik on voittanut vuoden parhaan shakinpelaajan tittelin (shakin Oscar) vuosina 2000 ja 2006. Vuonna 2004 Vladimir Kramnik voitti Linaresin turnauksen tukoksella 7/12 (+2 -0 =10). Vuonna 2004 Vladimir Kramnik puolusti klassisen shakin maailmanmestaruuttaan titteliään unkarilaista suurmestaria Péter Lékóa vastaan Brissagossa Sveitsissä. 14-pelin ottelussa Kramnik voitti ottelun viimeisen pelin tasoittaen tilanteeksi 7-7 säilyttäen klassisen shakin mestaruutensa. Vuonna 2006 Kramnik pelasi yhditymisottelun FIDEn maailmanmestaria Veselin Topalovia vastaan. Ottelu pelattiin Kalmykiassa Elistassa. 12 pelin jälkeen ottelu oli tasan 6-6. Kramnik voitti nopean shakin miettimisajoin pelatun jatko-ottelun luvuin 2½-1½2. Ottelu sai paljon (skandaalimaista) julkisuutta. Monet julkisuuden shakkielämän hahmot kuten John Nunn, Yasser Seirawan ja Bessel Kok ottivat kantaa Kramnikin puolesta. Vladimir Kramnik menetti yhdistyneen shakin maailmanmestarin tittelinsä Viswanathan Anandille Mexico Cityssä Mexicossa vuonna 2007 pelatussa turnauksessa. Vladimir Kramnik ja Viswanathan Anand pelasivat ottelun yhdistyneen shakin maailmanmestaruudesta Bonnissa vuonna 2008. Anand voitti ottelun lukemin 6!½-4½.

Joulukuun 30. päivä vuonna 2006 Kramnik meni naimisiin ranskalaisen toimittajan Marie-Laure Germon kanssa. Heillä on tytär Daria ja poika Vladimirovich. FIDE:n (World Chess Federation) kesäkuun listalla Vladimir Kramnik on toisena luvulla 2812. Uskomatonta 24 vuoden jälkeen!

Big Vlad työssään; uskomaton keskittyminen
Big Vlad työssään; uskomaton keskittyminen
Vladimir Kramnik pelaamassa simultaania
Vladimir Kramnik pelaamassa simultaania
Vladimir Kramnik ja englantilainen suurmestari Nigel Short
Vladimir Kramnik ja englantilainen suurmestari Nigel Short
Vladimir Kramnik ja Lékó Péter maailmanmestaruusottelussa 2004
Vladimir Kramnik ja Lékó Péter maailmanmestaruusottelussa 2004
Loistava kuva; maailmanmestarit Garry Kasparov, Vladimir Kramnik ja Anatoly Karpov
Loistava kuva; maailmanmestarit Garry Kasparov, Vladimir Kramnik ja Anatoly Karpov
Vladimir Kramnik, Marie-Laure Germon ja 10. shakin maailmanmestari Boris Spassky
Vladimir Kramnik, Marie-Laure Germon ja 10. shakin maailmanmestari Boris Spassky

Allaoleva peli pelattiin Manilan shakkiolympialaisissa vuonna 1992. Kramnikin vastustaja oli Englannin John Nunn, matematiikan tohtori, shakin teorian (avaukset, keskipeli ja loppupeli) tuntija ja tuottelias shakkikirjailija. Olen analysoinut pelin käyttäen Stockfish 7 (64 bittinen) avoimen lähdekoodin shakkiohjelmaa ChessX graafisessa käyttäjäliittymässä (GUI). Aika analysointia varten oli 60 sekuntia siirtoa kohden. Joitakin vinkkejä olen myös saanut suurmestari Dragan Barlovin ja Jugoslav Suboticin kirjasta ”Chess Emperors Vladimir Kramnik”.

Tämä peli antaa hyvän kuvan (nuoren) Kramnikin pelityylistä:

1. Syvällisesti valmistellut avaukset sekä valkeille että mustille, jotka tähtäävät aloitteen saamiseen keskipeliin.

2. Aktiivinen (miltei agressiivinen) ja systemaattinen keskipeli, jossa otetaan huomioon myös taktiset seikat.

3. Osaava loppupeli (käsittääkseni). Tässä pelissä tosin loppupeliä ei tarvinnut pelata!

Jos etsitään kissojen ja koirien kanssa ”kokeneen” Kramnikin suhteellista heikkoa puolta, niin se on todennäköisesti varianttien laskemiskyky. Suurmestari Arthur Jusupov antoi ennen vuoden 2008 maailmanmestaruusottelua Wisvanathan Anandin ja Vladimir Kramnikin välillä Anandille varianttien laskemiskyvystä arvosanan 10 ja Kramnikille ”vain” 8.

Suurmestari John Nunn ei pelannut huonosti! Hän joutui kuitenkin huonoon avausmuunnelmaan. Hänen siirtojensa taso vaihteli kuitenkin enemmän kuin Kramnikin, Nunn pelasi enemmän ”siirto siirrolta” ja hänen pelinsä oli vähemmän suunnitelmallista kuin Kramnikin.

Vladimir Kramnikilla on hyvä maine shakkimaailmassa ja sen ulkopuolella. Vladimir Kramnik on miellyttävä ihminen. Eräässä Internet artikkelissa Kramnikia kuvattiin sanalla ”aristokraattinen”. Judit Polgar kuvasi Kramnikia lyhyesti lauseella ”Kramnik on kunnon mies.”

Shakkisivusto Chess24n haastattelussa Kramnik kuvaa pelityylinsä vaihtelua seuraavasti: ”Tyylillisesti olen hyvin epätavallinen luonne. En muista toista maailmanmestaria, jonka tyyli on kokonaisuudessaan muuttunut vähintään kaksi kertaa hänen uransa aikana. 90-luvulla pelasin hyvin aktiivista ja aggressiivista shakkia, hakeutuen jatkuvasti taktisiin komplikaatiohin. Sitten, noin vuoden 1998 paikkeilla kaikki muuttui dramaattisesti – pelasin täysin asemallisesti. Tämä jatkui vuoteen 2005, jolloin aloin taas pelata terävää peliä. Nyt kaikki on taas vähitellen muuttumassa kohti perinteistä lähestymistapaa. Lisäksi ei voi sanoa, että nämä käänteet olivat koskaan tietoisesti suunniteltuja – en löydä mitään selkeää selitystä niille itsekään.”

Shakkivalmentaja Chieng Mingin erinomaisilta kotisivuilta löysin seuraavat Kramnikin ajatukset kauneudesta shakissa’: ”Kun puhun kaudesta shakissa, niin se on luonnollisesti subjektiivista. Kauneus voidaan löytää esimerkiksi hyvin teknisestä, matemaattisesta pelistä. Tämä on selkeyden kauneutta. Se ei ole ilotulituksia tai huikea saavutus mielikuvituksessa. Kauneus voidaan samoin löytää tarkkudessa. Ja sitten on pelejä, jotka ehkä ovat teknisesti epätäydellisiä, mutta mielikuvituksen voima niissä on täynnä kauneutta.”

Näin puhuu sivistynyt ihminen.

 

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *