Garry Kimovich Kasparov

Kaikissa lautapeleissä on pelaaja, jota pelin harrastajat ja asiantuntijat pitävät ”maailman kaikkien aikojen parhaana pelaajana”. Kiinalaisessa shakissa (Xiangqi) tämä pelaaja on todennäköisesti Li Qin, japanilaisessa shakissa (shogi) Yoshiharu Habu ja Go:ssa (Weiqi) Lee Chang-ho. (Länsimaisessa) shakissa tämä pelaaja on ylivoimaisesti Garry Kimovich Kasparov.

Garry Kasparov on kotoisin Bakusta, nykyisen Azerbaijanin tasavallan alueelta. Hänen vanhempansa ovat Klara Shagenovna Kasparova ja Kim Moiseyevich Weinstein. Garry Kasparov oppi shakin viisivuotiaana seuratessaan, kuinka hänen sukulaisensa yrittivät ratkaista shakkitehtävää. Kasparovista tuli shakin historian 13. maailmanmestari vuonna 1985 Moskovassa järjestetyssä ottelussa, jossa hänen vastustajansa oli Anatoly Karpov. Ottelu kesti 24 peliä ja Kasparov voitti sen pistein 13-11. Kasparov oli shakin maailmanmestari vuoteen 2000 asti, jolloin hän menetti mestaruutensa Vladimir Kramnikille Lontoossa pelatussa ottelussa pistein 6½-8½.

Kasparovin asema maailman kaikkien aikojen parhaana pelaajana perustuu mielestäni kolmeen asiaan:

-Kolossaalinen luontainen lahjakkuus
-Kolossaalinen työkapasiteetti
– (Lievästi liioitellen) kolossaalinen avustajien joukko
– Täydellisen fantastiset pelianalyysit omista ja muiden pelaajien peleistä

Näistä kohdat 1&2&4 ovat tärkeimmät, mutta kohdalla 3 on myös ollut vaikutuksensa.

Mielestäni vielä vaikuttavampaa kuin pelitaito on Kasparovissa hänen julkaisemansa pelianalyysit. Oma mielipiteeni on, ett näin laadukkaita analyyseja ei pysty tekemään kukaan muu.

Nykyisen Kasparov kirjoittaa shakkikirjoja (ja myös muunlaista kirjallisuutta), pelaa näytösotteluita ja toimii poliittisena aktiivina.

Kaikissa lautapeleissä pelin harrastajia ja asiantuntijoita askarruttaa myös kysymys mikä on ”lautapelin historian paras peli?”. Shakin osalta tähän kysymykseen yrittivät vastata Graham Burgess, John Nunn ja John Emms kirjassaan ”The world´s greatest chess games”. He tulivat siihen tulokseen, että shakin historian parhaita pelejä on kolme kappaletta:

-Botvinnik-Capablanca, AVRO, Rotterdam 1938
-Karpov-Kasparov, shakin maailmanmestaruusottelun 16. peli, Moskova 1985
-Kasparov-Topalov Wijk aan Zee 1999

Omasta mielestäni shakin histrian paras peli ei ole mikään näistä. Omasta mielestäni paras peli on Kasparovin ja Karpovin Lontoossa ja Leningradissa vuonna 1986 pelatun maailmanmestaruusottelun Leningradissa pelattu 16. peli. Tämä on luonnollisesti mielipidekysymys. Kasparov kuvaa tätä peliä kirjoittamassaan kirjasarjassa ”My Great Predecessors” sanalla ”fantastinen”. Yhdyn täysin tähän arvioon. Tälläistä substanssia näkee shakkipeleissä harvoin. Alla kyseessäoleva peli. Kasparov pelaa valkeilla nappuloilla ja Karpov mustilla nappuloilla. Avaus on Espanjalainen peli, Zaitzevin muunnelma.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *